top of page

Toppe lag vs. Sette sammen balanserte lag: Hva er forskjellen?


Jeg kommer fra bredden, og dette med å toppe lag var stadig et tema. Noen gjorde det, andre så fryktelig ned på det. Personlig er jeg ikke spesielt fan av topping av lag i bredde, men jeg er derimot veldig opptatt av å sette sammen balanserte lag. Å hva er forskjellen tenker du kanskje? Og det skal jeg gå igjennom i denne posten.


For det første er motivet for fordelingen av laget viktig! Deler du opp lagene fordi de utelukkende skal prestere, eller deler du opp lagene for at alle skal få en fin treningshverdag. Fordi at man kan sette sammen lag basert på skill og toppe, men man kan også sette opp lag basert på skill (og masse annet) også er det et balansert lag. Det som er forskjellen med toppet lag og balansert lag er at man har større fouks på motivasjonen til å komme på trening enn prestasjonen! Så man setter de som har samme mål sammen. Så de som har som mål å komme på trening for å leke og være sosiale, settes på samme lag. Der kan man fint sette en topp spiller med høy rank. Ofte setter man spiller med høy rank på lag med andre gode spillere, men om motivasjonen er å ha det gøy og tulle, så vil ikke et høyt ranket lag nødvendigvis være det rette for denne spilleren. Når du setter denne spilleren på lag med andre som vil leke og tulle så møter du behovet til spillerene.


På den andre siden så kan du sette en litt lavere ranket spiller som er veldig sulten, på et lag som har høyere rank. Her må man være litt forsiktig. De bør helst ikke være mer enn 2 tanks under. Dette er fordi man vil at de skal kunne spille ranked sammen, men også at de skal kunne ha produktive treninger. Grunnen til dette er fordi når man kommer opp i rank så er tempoet ofte raskere, og man trener på mer avanserte ting. Om man da har en spiller som ikke klarer å holde tempoet er det ofte ganske stor frustrasjon i begge ender, og spilleren som ligger litt under i rank opplever ofte stort press på å tette gapet i skillnivå. Så om man setter sammen lag med større skillgap må man ha en god kommunikasjon mellom spilleren og ha en god forventningsavklaring. De med høyere skillset må være innforstått med at treninger vil ha litt lavere tempo, og de får ikke trent på de mest avanserte teknikkene, og den som ligger litt under, må sette inn et ekstra gir for å ta igjen de andre. Om alle er enige, kan man gå videre, men vær klar over som trener at du vil måtte håndtere endel frustrasjon fra begge sider. Dette er en ganske vanskelig balansegang, men det er helt klart gjennomførbart.

Men målet med å sette sammen balanserte lag er at alle skal få dekket sitt behov for å få den treningen de ønsker og vil vokse og trives i.


Topping av lag

Topping av lag er derimot noe annet. Om vi tar eksempelet over, så vil den spilleren som er god i spillet, men som ønsker å være sosial og tulle, den spilleren vil bli satt på et høyt ranket lav, uavhengig av hva de ønsker å få ut av treningen sin. Fordi man ønsker flest mulig gode spillere på samme lag, fordi man ønsker prestasjon. Dette gjør at man setter spillere i situasjoner hvor man setter forventninger de hverken kan eller ønsker å innfri.

Topping av lag innebærer også ofte at man benker de spillerne som ikke presterer like bra.

Så forskjellen mellom topping av lag og sette sammen balanserte lag er etter min mening motivasjonen til trener for plasseringen av laget. Settes laget sammen etter hva spillerne ønsker å oppnå, eller er det selve prestasjonen som er i fokus uavhengig av hva spillerene selv ønsker med sin deltagelse.
23 visninger0 kommentarer

Siste innlegg

Se alle

Comments


bottom of page