top of page

Kosthold for en e-sport utøver
Innen for idrettsernæring er det en rekke anbefalinger, de har en rekke likheter og noen forskjeller basert på hvilken sport du utøver.

Likhetene i kostholdet er at det anbefales at alle har et godt grunn kosthold. Vi ser ofte til pyramiden for idrettsernæring. I bunn av pyramiden finner vi grunnkostholdet som består av et godt og variert "vanlig" kosthold. Det vil si at man følger Helsedirektoratets anbefalinger om et sunt og variert kosthold som består av de 3 B`ene (bensin, beskyttelse og byggestener)

Bensin = karbohydrater

Beskyttelse = Frukt og grønt

Byggestener = Protein (Torstveit, 2022)

Det aller viktigste er at man spiser nok, variert og regelmessig. Og ikke minst at man får i seg nok energi. Overnevnte er likt for alle utøvere, det er dog noen forskjeller med tanke på hvordan man trener.

Det er også viktig at man har en god måltidsrytme. Torstveit, K. M. (2022,24. august)

En e-sport utøver er mye stillesittende (hen bør absolutt ha fysisk aktivitet ved siden av, men dette er sekundert eller komplimentært til e-sporten,) og kan derfor ses på som en mosjonist. Her er det vanlig sunt, variert gunnkosthold som man anbefaler. Her deler vi måltidstallerken i 3 hvor 50% er grønt (beskyttelse), og 25% er protein (byggestener) og 25% er karbohydrater (bensin). Pass på under lange kamper at det gis drikke med karbohydrater, slik at man klarer å holde fokus under hele kampen(e). Mange esport utøvere foretrekker å benytte energidrikke, men jeg ville motivert til sjokolademelk eller noe i den duren. Torstveit, K. M. (2022,24. august) Grunnen til at man ønsker at e-sport utøveren skal bytte ut energidrikke med sjokolademelk er innholdet i drikket. Men er ute etter raske karbohydrater, men i energidrikker er det en god del mer karbohydrater, blandet med koffein, dette gjør at utøveren kan føle seg skjerpet i starten etter de har inntatt energidrikker, men dumper ganske raskt etterpå. Om denne dumpen kommer i midten av en kamp, vil man kunne se prestasjonen synker raskt, og ernergidrikken virker derfor mot sin hensikt. Om man inntar for mye energidrikk (som inneholder koffein) så er det som å drikke for mye kaffe, man kan oppleve hjertebank, føle seg stresset og skjelven. Dette er ikke noe man ønsker å oppleve under en kamp. Denne overdoseringen på koffein vil man unngå om man heller drikker sjokolademelk, og sjokolademelk er sunnere enn energidrikke. Det virker kanskje rart å kalle sjokolademelk "sunt" men i denne sammenhengen ønsker man de raske karbohydratene for å få energi til hjernen, men uten koffeinet som kan virke mot sin hensikt.


Om man ser på en utholdenhetstutøver til sammenligning, så skal kostholdet være litt annerledes. Merk at dette er en utholdenhetsutøver som driver proft. Her er det viktig at man øker mengden man spiser. De brenner mye energi over lang tid, og må dermed ha et mye større inntak av kalorier. Eks. kan en tour de france ha et inntaktsbehov på svimlende 9000 kcal. Mens langrenns ski utøvere kan "klare seg" med ca. 5000 kcal. Dette er det dobbelte av hva som er anbefalt for en vanlig mosjonist. Her er det viktig at de får godt påfyll av karbohydrater. Faktisk så trenger de så mye karbohydrater at de ikke vil klare å dekke behovet med frukt og grønt. De må derfor ty til matvarer som innholder mye karbohydrater som pasta og ris. Tallerken deres ser derfor anderledes ut enn en vanlig mosjonist. Hvor en vanlig mosjonist har en tallerken modell der det er 50% grønt (beskyttelse) Så har utholdenhets utøvere 50% karbohydrater på sin tallerken modell, og 25% med protein og grønt.

Grunnen til dette er fordi karbohydrater gir energi til hjernen, nervesystemet, de røde blodcellene og muskel masse. Det er viktig at de fyller opp glykogen lagre både før og etter trening og konkurranse. Selv om fokuset her er karbohydrater, må vi ikke glemme at det fortsatt skal tilsettes de andre næringskildene også, men at karbohydratene er stjernen i dette kostholdet. ( Fahrenholtz, I. (2022)


35 visninger0 kommentarer

Siste innlegg

Se alle

Comentários


bottom of page