top of page

Game changers casting


Hei.


Jeg ser det er en konflikt som raser på twitter (eller X som det heter nå), og jeg ønsker å dele mine tanker rundt dette. For dere som ikke vet hva Game Changer (GC) er så er det en av de største jente og marganliserte kjønn turneringene vi har. Dette er laget av Riot som en måte for å integrere kvinner inn i det kompetative e-sport miljøet. Å tiltaket er veldig bra! Det er mange som deltar, og opplegget er veldig bra. Gjennomførelsen av turneringen og castingen er satt ut til organiasjoner og det er her konflikten ligger.

Dette er Game Changer NA (som er den Amerikanske utgaven), her i Europa heter den EMEA. Konflikten gjelder GC NA. Castingen er satt ut til organiasjonen Raidiant. En bruker ved navn x0tek går ut på twitter med en lang rant hvor kan kritiserer Raidiant for hva han omtaler som elendig casting. Noe av problemet var at det var for få castere, og ikke alle kamper ble castet. Du kan lese tråden hans her: https://x.com/x0tek/status/1802898083220460014?t=Mm2i4h6vLv_6Iw2Hr1EkkA&s=19.

Hvordan castingen var av den Amerikanske GC turneringen kan jeg ikke uttale meg om, da jeg ikke har sett så mye av den. Det jeg derimot kan utale meg om er tråden, og deler av det han skriver om. Det er to ganske steile sider her. Det jeg ser er at de som har jobbet med Raidiant er meget positive å tar dem hardt i forsvar. Det betyr faktisk ganske mye, for folk er ikke like gode på å dele positive ting som negative, så at så mange står opp å forteller om sin første hånds erfaring er faktisk viktig. Jeg vet selv hvor krevende det kan være å være på arrangørsiden, og kritikken oppleves veldig høy, og jobben oppleves utrolig utakknemlig når man holder på, så jeg forstår at Raidiant reagerer som de gjør, det tror jeg alle ville gjort.


En av kritikkene går ut på at Raidiant ikke ville benytte seg av frivillige til å streame kamper. Dette tenker jeg faktisk er veldig bra! Det sender et signal om at man skal ta betalt og betale for den jobben man får gjort! Spesielt kvinner som er kronisk underbetalt i sport, trenger at noen setter grenser og går foran som et godt eksempel. Dette skaper en sunn balanse og er absolutt nødvendig.


Videre skriver han om markedsføringen av eventet. Dette kan jeg ikke uttale meg om, fordi jeg vet ikke nok om det.


Selv om tråden hans skaper bølger, tror jeg dette er bra! Han tar opp mange problemområder som jeg tror er viktige å snakke om! Han tar opp at Riot kan gjøre store endringer, og dette er jeg forsåvidt enig i. Riot har makt og mulighet til å gi dette mer fokus. Hadde Riot gitt Radiant større budsjett så hadde de kunne gjort mer også. Som regel så gjør man det er man betalt for og ganske mye mer, det tror jeg er tilfellet her også. Dette er et org som legger masse inn i miljøet, og ingen går inn i et slikt prosjekt å ikke gidder å gjøre en god jobb, som regel så dreier det seg om ressurser og kapasitet. Man har bare 24 timer i døgnet. Men Riot har mulighet til å gi større budsjetter.

Game Changer har visstnok aldri vært tenkt som en egen turnering på den måten som VCT er, men som en "steppingstone" for jentene til å vise hva de kan, som et integreringstiltak. Dette er fint og flott, men dette krever fortsatt budsjetter som gir handling og mulighetsrom. Når det er sagt så er det kun Riot jeg vet om som faktisk gjør såpass mye for kvinnene, og jeg har deltatt på Game Changer turnering, og de er i en helt egen liga! Det er et flott opplegg! Det er mange ildsjeler, som legger igjen mye av både ild og sjel i disse prosjektene.


Han skriver videre at vekst av miljøet må komme nedenfra og opp, ikke ovenfra og ned. Dette er jeg delvis enig i. For det krever faktisk litt av begge! Det krever at bunnlinja jobber og starter initivet, men at de på topp er med å drar! At de skaper rom, stiller med midler og setter inn satsninger. Queen gambit som han peker på, måtte jobbe mye hardere enn sine motstandere bare fordi hun var kvinne, men det er lite hun kunne gjort om sjakkforbundet forbød kvinner å delta. Så man må ha med begge både toppen og bunnen.


Han retter deretter søkelyset mot spillerene. Og her er jeg enig i mye av det han sier. Han sier at spillerne må konkurrerer. E-sport verdenen er stappet full av utøvere som er litt vel fulle av seg selv, litt for lite villige til å legge inn støtet og som ønsker stor belønning, uten å legge inn innsatsen det krever. De må være synlige, de må delta på de kjedelige konkurransesene, de som ikke gir best utelling. Bare se her i Norge, hvor få som deltar i NVL fordi det er så små premiepotter "at det ikke er verdt det". Dette har jeg hørt mange ganger. Men de ser ikke verdien i eksponeringen, i å bygge miljøet sitt, i å støtte ildsjelene som jobber ræva av seg for å skape et tilbud til dem. Miljøet er preget av kortsiktighet, og ønske om fame and glory uten å egentlig gjøre jobben for å oppnå drømmene sine. De vil delta på det som er morsomt, men er ikke villig til å gjøre det kjedelige. Mange forstår ikke viktigheten av å være sitt eget brand, og de er ganske blinde for verdien de kan og bør skape for seg selv.


Han går videre til å si at man må holde seg til en høyere standard. Jeg er litt usikker på om han mener at kvinner må holdes til en høyere standard. Men om han mener dette så bør det ikke være slik, men dessverre så er det sånn. Det forventes mer av kvinner enn av menn. Det forventes en annen standard og kvalitet levert av kvinner enn av menn, og ja jeg har forskning som backer dette opp.

Men det burde ikke være slik, og man burde ikke fortsette å legge opp til dette. Det er provoserende og urettferdig, og det bør opphøre.


Han går videre til å si at kvinner er dårligere fordi de ikke gjør samme jobb, eller riktig type jobb. Her må jeg calle bullshit! Dette stemmer rett og slett ikke. Det går på at som han selv påpekte så satses det mindre på kvinner. De har helt andre treningsforutsetninger, de kan ikke grinde ranked games, de opplever trakassering, dikriminering, steriotyper og har mindre muligheter til å lykkes. De har andre samfunnsroller og de får mindre penger som gjør at de ikke kan fokusere på treningen sin på samme måte som mennene kan. Så å si dette, er ikke bare urettferdig med feilinformasjon. Det han har rett i er at kvinner kan bli like gode som gutta om de får like forutsetninger. Det er vi ganske langt ifra. Så dette blir å sammenligne epler og bananer.


Det er tydelig at det er sterke følelser i sving her, og det er veldig forståelig. Det er lite som er mer demotiverende enn at man gjør sitt aller beste, også er det fortsatt ikke godt nok. Alle som har jobbet med arrangmenter vet at det alltid er en brann som må slukkes, det alltid er noen som er misfornøyde, gjerne noen som er ganske blottet for alt som ligger bak og all jobben som blir gjort bak kulissene. Og selv om denne tråden oppleves veldig kjip, så tror jeg diskusjonen er viktig!

Og diskusjonen er egentlig ikke hvorvidt Raidiant gjorde en god jobb eller ikke, men hvor mye budsjetter de får å jobbe med, hvor mye de menneskene kan jobbe på gitte budsjett, bør budsjettet øke, bør satsingen på kvinner øke.


Det var mine tanker for dagen, hva tenker du om dette?
7 visninger0 kommentarer

Siste innlegg

Se alle

Comentários


bottom of page