#EsportKonsulent #BetterEsport #Esport #Trener #MentalHelse #TrenerRollen #Gaming #AkademiskEsport #Coaching
I forbindelse med min skolegang Akademisk E-sport har jeg lest mye fagstoff, og det var i denne forbindelse jeg kom over denne artikkelen også som belyser et utrolig viktig tema i mine øyne! -Nemlig Bissetts artikkel om spillernes mentale helse. (Artikkelen heter: Determining the role of sport coaches in promoting athlete mental health: annarrative review and Delphia pproach)
Ungdomstid og tidlig voksenliv er den perioden av livet hvor den mentale uhelsen er på topp. Det er mye som skjer i kroppen av hormoner, og det er mye som skjer i livet.
I dag er det ikke så mye fokus på spillernes mentale helse, ihverfall ikke i e-sport.
Treninger er ofte fokusert på spilltekniske og fysisk aktivitet, men den mentale biten er det litt mindre fokus på, selv om det har blitt noe økning de siste årene.
Noen av elite lagene har mentale trenere, men langt ifra alle.
Og særlig innen e-sport er det viktig at vi har det mentale på plass. Et godt sted å starte er å snakke åpent om mental helse.
Det må åpnes opp for at det er lov å si at man ikke har det bra, og trenere må tørre å spørre utøverne sine om hvordan de har det.
Ofte kan dette være vanskelige samtaler, og det enkleste er kanskje å unngå det, men det kan lønne seg å ta denne praten.
I følge artikkelen til Bissett (2020) er det ingen krav om at trenere skal kunne noe om mental helse.
En undersøkelse viste også at trenere syntes det var skummelt å få denne oppgaven fordi man ikke har noe utdannelse innen faget, og var redde for å gjøre feil.
Å jeg er enig i at det er viktig med en avklaring rundt hvor rollen starter og stopper. Mental helse er noe man skal ta på alvor, men jeg tenker vi kommer langt med å kjenne utøverne våre, se, anerkjenne spillerne, spørre hvordan ting går og ha et ledig øre om en spiller vil lette hjertet sitt. Å ikke minst ta den tilliten man blir tildelt på aller største alvor.
Jeg tenker at man sjeldent gjør feil i å bry seg.
Er en spiller ekstra stille, send en dm og spør om alt er greit. Heng litt igjen etter trening, gjør deg tilgjengelig for en privat samtale.
Gjerne informer om at du er tilgjengelig om noen vil snakke om noe etter trening.
Den lille samtalen kan bety utrolig mye for en spiller.
Samtidig skal man være klar over hvor ens egen kompetanse stopper - som trener er du ikke en behandler, du er i denne situasjonen et medmenneske.
Det er ikke din oppgave å behandle, men å høre på det som er vanskelig, og er det alvorlig - motivere til å oppsøke hjelp.
I artikkelen er de eneste retningslinjene om mental helse at man oppsøker umiddelbar medisinsk hjelp, men dette er i mer akutte tilfeller hvor noen får et mentalt illebefinnende som en psykose eller slike ting.
Men ofte er det ingen retningslinjer overhode på hvordan en trener skal håndtere slike situasjoner.
Ofte er man alene, og må håndtere det alene. Dette er nok en grunn til at man bør trene i tospann (Du kan lese innlegget om å trene i tospann her).
Som e-sport konsulent er handlingsplaner på episoder som dette noe vi kan bistå med. Dette er det lurt å ha snakket igjennom og blitt enige om hvordan man håndterer FØR situasjonen oppstår, fordi når man står oppe i det er det fort gjort å respondere på en annen måte enn man hadde gjort om man hadde tenkt over situasjonen i forkant.
Forskning viser at mennesker som trener, er litt mindre utsatt for mental uhelse, men forskning viser samtidig at utøvere kan være utsatt for mental uhelse om de er i et usunt treningsmiljø.
Så trening er bra, men det må være trening på en sunn måte.
Her kan treneren hjelpe, med å kjenne utøveren sin og være tilstede. Vite når man skal pushe, og når man skal slippe opp.
At man lærer spillerene øvelser som hjelper dem med å takle de vanskelige følelsene som kommer, som tilting - du kan lese mer om øvelser til å håndtere tilting her.
I mange idrettmiljøer kan det være høy terskel for å snakke om psykisk helse fordi utøverne er redde for å miste spilletid eller miste plassen på laget om de er åpne om at de sliter.
Det er viktig at treneren er tydlig på at det ikke vil skje. Om en spiller kommer å sier at de sliter, man man legge tilrette treningen slik at presset ikke blir like stort, og man har forståelse om calls blir litt dårligere. Så lenge man vet så kan man legge til rette.
Utøveren trenger ikke å dele livshistorien sin (om de ikke vil), men en liten "i dag er en tung dag" og et kjapt " vil du snakke om det" fra treneren tilbake. Er som regel alt som må til.
En liten, jeg ser deg, hører deg, og er her for deg.
Det er en utrolig viktig trenerjobb i mine øyne.
Kommentare