top of page
Search

Trenger man segregering i e-sport?

Segrigering I esport

Det er ingen hemmelighet at e-sport har vært veldig mannsdominert. Det har vært en oppførsel mot kvinnelige gamere som har vært helt forkastelig, og til tider er den det enda. (Fossum.2021) Noen spill har klart å håndtere det, mens andre spill florerer denne oppførselen enda. Som på så mange andre arenaer i livet så er menn rett og slett flinkere til å ta for seg. Ett annet eksempel i livet er gründere og investorer. Samma greia der, menn tar for seg, og kvinnene venter tålmodig på restene.De blir forbigått av menn til tross for at flere kvinner på “lista” er bedre, smartere og mer erfarne. Så segregeringen er ikke et problem kun i spill, det er det i samfunnet generelt.

På den ene siden så er segrigering en god ting.Det gjør at jenter vil komme til. På lik linje som i startup miljøet hvor menn investere i menn, så fungerer det på lik linje i e-sporten.Menn tar inn menn på lag. (Williams.2021) Om det står mellom en gutt og ei jente som er jevngode vil man som regel velge gutten/mannen til å delta på laget.Så ved å segregere så unngår man at gode spillere ikke får deltatt på bakgrunn av kjønnet sitt.


På den andre siden, bør dette virkelig være nødvendig?!Som jentegamer selv opplever jeg mye “støy” i gamingen min.

Det er så mye rundt som må håndteres.

- Skal jeg snakke i chatten? - Orker jeg å forholde meg til prepubertal oppførsel nå? - Gidder jeg å måtte forholde meg til at noen er toxic mot meg og kaller meg bitch utelukkende fordi jeg er jente. - Er i dag en dag da slikt plager meg eller ikke? Når alle de spørsmålene er besvart så kan jeg starte spillet. Noen gidder ikke å samarbeide med meg fordi de tenker jeg er dårlig (noe jeg er fordi jeg er ny), mens andre “over”hjelper meg.De løper rundt og henter ting og legger det foran føttene mine.

Dette gjør de selvfølgelig for å hjelpe meg, men hjelper det meg egentlig?

“I will protect you” sier en, men dette mennesket hjelper meg overhode ikke. Det gjør at jeg faktisk blir dårligere.Å tar jeg ikke imot er jeg “a ungratefull bitch“ med all stormen av toxic oppførsel det gir. Så forutsetningen til å være jente og bli en god spiller er rett og slett ikke lik, med mindre man spiller med samme kjønn.

Som epsort trener for et tidligere rent jentelag og nå et blandet lag ser jeg helt klart at det er store forskjeller.Men jeg tenker at forskjellen ikke er gode og dårlige. Det er bare forskjellige styrker og svakheter som alle individer har. Mine observasjoner i mine lag (dog begrenset) var at jentelaget var mer forsiktige og defensive. Men kommuniserte mer. De planla mer, la mer strategier, og var lettere å lede. Vi hadde vinnerskaller, og agro spillere der også, men de jobbet mer som en gruppe. Guttelaget jeg trente en periode var vanskeligere å lede, og spilte mer “ego”. Jentene trengte lenger tid, men fokuserte på å bygge en solid grunnmur, gutte rushet på. Så jentene virket som om de spilte dårligere, men i realiteten så la de et godt grunnlag og jobbet mer langtids rettet og har en stødig og god fremgang. Som menn og kvinner har vi forskjellige roller i liv, samfunn og spill.Dette kommer man ikke utenom.

Her er ekspempler på forskjeller mellom kjønnene:

● Kvinner er mer interessert i mennesker, mer altruistiske, moralske, tålmodige og samarbeidsvillige. Kvinner er mer bekymret, mer sårbare for kritikk og mer usikre på seg selv.


● Menn er mer interessert i å jobbe med fysiske ting. De er mer aggressive, dominerende, konkurranseorientert, risikosøkende og materialistiske. (Kraft. 2018)

Innen gaming vil jeg påstå at det er positive og negative sider som kan brukes til å gjøre et lag sterkere om man har begge kjønn i et e-sport lag. Eks. “kvinner er mer sårbare for kritikk”. Det høres kanskje negativt ut, men det gjør at man ikke må overfokusere på et problem, man kan nevne det også tas det til etterettning. Ofte evaluerer de egen innsats selv, og evaluerer til neste kamp, mens gutta som ikke er like sårbare for kritikk kan være vanskeligere å rettlede, fordi de ganske enkelt syntes at de var skikkelig flinke - selv om det er rom for forbedring.


Man er dog avhengig av trenere som klarer å identifisere svakheter og jobbe med dem ikke mot dem.

Jeg er mot segregering i spill, men ønsker at det skal være mulig å spille rene kjønnslag om man ønsker det. Jeg tenker løsningen ligger i en holdningsendring, i stedet for å segregere. Kvinner må våge å ta plass, våge å være gode og få muligheten til å hevde seg. Idrettslag må ha fokus på holdninger og starte når barna er små og gi og utvise gode holdninger. Gutta selv må vise at de ikke vil ha det slik.

Det skal også sies høyt og tydelig at det finnes mange flotte gutter og menn som inkluderer jenter på lagene sine. Som heier, sier ifra når folk er ufordragelige og behandler jenter på akkurat samme måte som en av gutta.

Jeg tror de beste lagene er de som er satt sammen av jenter og gutter. Man tilfører laget allsidighet og struktur etter min mening. Det sender også et helt feil signal å skille ut jentene fra vanlig spill.


Det er ingenting som tilsier at jenter ikke skal kunne bli like gode som guttene - så lenge de får slippe til og det legges til rette for det. Det er viktig at jenter som kommer inn før proffnivå blir møtt på en slik måte at det frister å fortsette. Det er mange som av avinstallert spill utelukkende fordi de har blitt harselert med fordi de er jenter. Det er klart at når miljøet ikke motiverer, så gidder man ikke å legge innsats i noe for å bli god heller. (Breistøl, 2020) Jeg tror det vil gjøre mye at idrettsforeninger nå har startet med e-sport, at det er både rene jentelag, og blandet lag og at holdninger og oppførsel justeres på treninger. Det gjør at det blir litt mer regulert og litt tryggere rammer for jentene til å delta på lik linje som gutta. Dette tror jeg er veien å gå, fordi jeg tror ikke dette har med evner å gjøre, men muligheten, forutsetninger, miljøene og ikke minst motivasjonen til å drive med en sport. Gaming er nå blitt en sport og det tror jeg også vil være medvirkende til å få flere jenter vil gå mer inn i e-sport.Og at de har et støtteapparat som hjelper dem som ønsker opp og frem. Jeg vet ihverfall at jeg skal gjøre mitt ytterste for at det skal skje!


Kildehenvisning:

Fossum, E. (2021, 12 okt) Spillerne er for kjipe: Nå fjernes «all-chat» i «League of Legends»https://www.pressfire.no/artikkel/spillerne-er-for-kjipe-na-fjernes-all-chat-i-league-of-legends WilliamsH.L (2021, 02 Aug) Lene (25) er mensen-gründer: – Jeg fant fort ut at menn investerer i menn https://p3.no/lene-25-er-mensen-grunder-jeg-fant-fort-ut-at-menn-investerer-i-menn/ Kraft,P (2018, 9 des.) Kvinner og menn er forskjellige på tusenvis av måter | Pål Krafthttps://www.aftenposten.no/meninger/debatt/i/P3lrRe/kvinner-og-menn-er-forskjellige-paa-tusen vis-av-maater-paal-kraft Breistøl (2020, 26 april) Man burde jobbe mer for lag med begge kjønn https://www.gamer.no/artikler/man-burde-jobbe-mer-for-lag-med-begge-kjonn/490657

2 views0 comments

Recent Posts

See All

Female Cup!

#jenteturnering #esport #Valorant #tournament #cup I have been commissioned to make a girl's cup. Right now, all balls are thrown up in the air, and I alternate between joy and pride at having been tr

Comments


bottom of page